OSTRUŽNÁ

Obec Ostružná (původně Spaarrenhau) leží 12 km jz. od města Jeseník v údolí Černého potoka s prameny pod Smrkem (1126 m). Vesnice byla založena roku 1561 pro dřevorubce. Součástí obce je osada Petříkov a Ramzová. Původní obyvatelé obce byli většinou německé národnosti, teprve za první republiky zde vzniká česká menšina tvořená především drážními zaměstnanci. Po odsunu Němců po roce 1945 bylo území osídleno českou národnosti, ale dnes tu žije jen zlomek předválečného počtu obybatel. Obec je obklopena od severozápadu vrcholem Smrk (1125 m n. m.), Travná hora (1120 m n. m.), na východní části je to Keprník (1423 m n. m.), Šerák (1351 m n. m.), Mračná hora (1272 m n. m.), Černava (1103 m n. m.). V současnosti je obec Ostružná, Ramzová a Petříkov největším střediskem cestovního ruchu na Jesenicku. Oblast nabízí ideální podmínky pro zimní i letní rekreaci se spoustou sjezdových a běžkařských tratí. V letních měsících je ideálním místem pro horskou turistiku a cykloturistiku.

TURISTICKÉ TRASY:
1. Ostružná – Ramzová – Větrolam – Klin – Smrk (5 km)
2. Ostružná – Petříkov – Černý potok – Brousek – Smrk (4 km)
3. Ostružná – Ostružník – Císařská lovecká bouda – Palaš – Paprsek (7 km)
4. Ostružná (bus) – Ostružná (Continental) – Pod Stráží – U líp – Kutný vrch – Jelen - Pěchotní srub – Staré Město pod Sněžníkem (10 km)
5. Ostružná – Ramzová – Vražedný potok – Obří skály – Pod Šerákem – Šerák – Černava – Ostružná (17 km)
6. Ostružná – Černava – Šerák – Keprník – Trojmezí – Sedlo pod Vřesovkou – Vřesová studánka – Bílý sloup – Červenohorské sedlo – (16 km)
7. Ostružná – Nad Splavem – Banjaluka – Branná (5,5 km)
12 fotografií

Rekreační oblast Ostružná nabízí ideální podmínky pro zimní i letní rekreaci. Ski park nabízí spoustu sjezdových a běžkařských tratí. V létě ideální pro horskou turistiku a cykloturistiku.

OSTRUŽNÁ
Ubytujte se v horské chatě U Matyho
www.umatyho.cz