Priessnitzovy lázně

Priessnitzovy léčebné lázně (původně Priessnitz Sanatorium Gräfenberg) leží ve svahu nejvýchodnějšího výběžku Rychlebských hor 3 km od města Jeseník v nadmořské výšce 620m n. m. Založení lázní se datuje k roku 1822, kdy Priessnitz dal přestavět svůj dřevěný dům na prostornější kamenný s prostorami určenými pro vodoléčbu. Tento dům se tak stal prvním vodoléčebným ústavem na světě. Lázně oficiálně vznikly až roku 1837, kdy se mu podařilo získat potvrzení císařské komise k provozování vodoléčebného ústavu. Priessnitz roku 1838 zahájil výstavbu nového velkého léčebného domu. Rok 1839 byl vrcholem lázeňského provozu Priessnitzovy éry. Léčilo se zde přes 1500 pacientů ročně a přijížděli sem lékaři z celé Evropy, aby tu studovali Priessnitzovy léčebné metody. Po smrti Priessnitze byl pokračovatelem doktor Josef Schindler, který převzal Lázně v r. 1853 a stál v jejich čele 38 let. Za působení Dr. Schindlera vyrostly další lázeňské budovy. Vzniklo lázeňské kuratorium, které vedl Dr. Schindler a čtyři Priessnitzovi dědici. Schindlerovým nástupcem se stal jeho asistent dr. Eduard Emmel, který obohatil léčbu o další postupy. Světové úrovně zdejší lázně dosáhly pod vedením primáře dr. Josefa Reinholda, který dokázal spojit Priessnitzův odkaz s nejnovějšími vědeckými poznatky. V té době přijížděla do lázní především bohatá klientela z řady států Evropy. Po osvobození v r. 1945 byla budoucnost lázní nejasná, ale naštěstí lázně dostaly možnost dalšího rozvoje. V r. 1992 byly jesenické lázně privatizovány. Stala se z nich akciová společnost. V současné době navštěvuje lázně ročně kolem 12000 hostů.

LÁZEŇSKÉ TRASY
1. Kolonádní okruh – 1,8 km
2. Lázně Jeseník-Priessnitzuv pramen – 2,5 km
3. Naučná stezka Živé vody (okružní stezka) – 6,2 km
4. Naučná stezka Vincenze Priessnitze (okružní stezka) – 7 km

TURISTICKÉ TRASY
1. Lázně Jeseník-U Pomezí-Lipová (jeskyně,žst.)-Jeskyně Na Pomezí – 4,4 km
2. Lázně Jeseník-U mnicha-Enhůberův náhrobek-Priessnitzův pramen-Nad Schindlerovým pramenem-Medvědí kámen – 4,5 km
3. Lázně Jeseník-Pod Rumunským pramenem-Bezručův pramen-Česká Ves-Pod Čertovy kameny-Čertovy kameny – 5,8 km
4. Lázně Jeseník-Jeseník-Křížový vrch-Zlatý Chlum (rozhledna) – 6,1 km
5. Lázně Jeseník-U mnicha- Enhůberův náhrobek-Jitřní pramen-Nad Večerním pramenem-Pod Jehlanem-Potok Lubina-Bílé Kameny (vrchol)-Pod Bílými Kameny-Jeskyně Na Špičáku – 10,5 km
6. Lázně Jeseník-Jeseník-Dětřichov-Mýtinka-U Vysoké Jedle-Rejvíz (rozc)-Rejvíz (bus) – 10,7 km
17 fotografií

Rekreační oblast Ostružná nabízí ideální podmínky pro zimní i letní rekreaci. Ski park nabízí spoustu sjezdových a běžkařských tratí. V létě ideální pro horskou turistiku a cykloturistiku.

Priessnitzovy lázně
Ubytujte se v horské chatě U Matyho
www.umatyho.cz